Η ανύψωση βάρους είναι πιο υγιεινή για την καρδιά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η ανύψωση βάρους είναι πιο υγιεινή για την καρδιά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η ανύψωση των βαρών είναι πιο υγιεινή για την καρδιά παρά για μια διαδρομή ή μια βόλτα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες που εξετάζουν τα αρχεία υγείας περισσότερων από 4.000 ανθρώπων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, ενώ και οι δύο μορφές άσκησης μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, οι στατικές δραστηριότητες όπως η ανύψωση βάρους ή οι πιέσεις έχουν μεγαλύτερη επίδραση από μια ισοδύναμη ποσότητα δυναμικής άσκησης όπως το τρέξιμο, το περπάτημα ή το ποδήλατο.

Οι ερευνητικές προκλήσεις έκαναν συνήθως την παραδοχή ότι οι αποκαλούμενες «καρδιαγγειακές» επιδιώξεις, όπως το τρέξιμο, έχουν το μεγαλύτερο όφελος για την καρδιά.

Ωστόσο, υποστηρίζει προηγούμενες μελέτες που υποδηλώνουν ότι η βαριά στατική άσκηση δίνει στο κυκλοφορικό σύστημα καλύτερη προπόνηση επειδή η δαπάνη οξυγόνου είναι πιο έντονη.

Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Αγγλίας συστήνει στους ενήλικες να συμμετέχουν τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής άσκησης μέτριας έντασης κάθε εβδομάδα, που περιλαμβάνει ένα μίγμα δυναμικής και στατικής δραστηριότητας.

Η καθηγήτρια Dr Maia Smith, η οποία διεξήγαγε την έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Αγίου Γεωργίου στη Γρενάδα, δήλωσε: “Και η κατάρτιση δύναμης και η αερόβια άσκηση φαίνεται να είναι υγιείς στην καρδιά, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, σε επίπεδο πληθυσμού.

“Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς να ασκούν ανεξάρτητα – και οι δύο τύποι δραστηριότητας ήταν επωφελείς.

“Ωστόσο, η στατική δραστηριότητα εμφανίστηκε πιο ευεργετική από τη δυναμική και οι ασθενείς που έκαναν και τα δύο είδη φυσικής δραστηριότητας προχώρησαν καλύτερα από τους ασθενείς που απλά αύξησαν το επίπεδο ενός τύπου δραστηριότητας”.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το υπερβολικό βάρος, ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη, ως συνάρτηση της αυτοαναφερόμενης στατικής και / ή δυναμικής δραστηριότητας σε 4.086 Αμερικανούς ενήλικες.

Συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής 2005-2006.

Οι ερευνητές προσαρμόστηκαν στη συνέχεια ανάλογα με την ηλικία, την εθνικότητα, το φύλο και το κάπνισμα και στρωματοποίησαν κατά ηλικία από 21 έως 44 ετών ή άνω των 45 ετών.

Συνολικά, το 36% των νεότερων και το 25% των ηλικιωμένων που ασχολούνται με τη στατική δραστηριότητα και το 28% των νεότερων και το 21% των ηλικιωμένων ενήλικες που ασκούν δυναμική δραστηριότητα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συμμετοχή σε κάθε τύπο δραστηριότητας συνδέεται με 30 έως 70% χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά οι ενώσεις ήταν πιο ισχυρές για τη στατική δραστηριότητα και τη νεολαία.

Ο καθηγητής Smith δήλωσε: “Ένα ενδιαφέρον θέμα είναι ότι τόσο η στατική όσο και η δυναμική δραστηριότητα ήταν σχεδόν εξίσου δημοφιλής στους ηλικιωμένους, καθώς ήταν νεότεροι.

«Πιστεύω ότι αυτό δίνει στους κλινικούς ιατρούς τη δυνατότητα να συμβουλεύουν τους ηλικιωμένους ασθενείς τους ότι θα ενταχθούν στο γυμναστήριο ή στον αγώνα δρόμου εντάξει.

“Το σημαντικό είναι να βεβαιωθούμε ότι ασκούν σωματική δραστηριότητα”.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο American College of Cardiology Latin America Conference 2018 στη Λίμα του Περού.

CREDIT: TELEGRAPH

Το Καλάθι σας